Катар спря изпращането на танкери за втечнен природен газ  през

...
Катар спря изпращането на танкери за втечнен природен газ  през
Коментари Харесай

След ударите в Йемен: Катар спря доставките на природен газ за Европа

Катар спря изпращането на танкери за полутечен естествен газ  през пролива Баб ел Мандеб, откакто водените от Съединени американски щати удари по оборудванията на хутите в Йемен усилиха рисковете по жизненоважния воден път, заяви Bloomberg.

Най-малко пет кораба за полутечен природен газ, експлоатирани от Катар, които трябваше да преминат през южната част на Червено море, са спрени от предишния петък, демонстрират данните от уеб сайтове за следене на кораби. Три танкера са спрели край крайбрежията на Оман: единият в Червено море, другият в Средиземно море, покрай Суецкия канал.

Военноморските сили на Съединени американски щати и Англия посъветваха комерсиалното мореплаване да стои надалеч от рисковата зона в южната част на Червено море поради ракетните удари против хутите в Йемен. Най-малко три огромни оператора на петролни танкери обявиха, че ще се вслушат в този съвет и ще избегнат региона, отбелязва Bloomberg. През ноември хутите оповестиха, че ще стопират всички кораби, свързани с Израел, поради бомбардировките на Тел Авив против Газа. Съединени американски щати и Англия дадоха отговор с въздушна офанзива против територии на хутите в Йемен.

Йеменската организация „ Ансар Ал Ислам “, както са известни хутите в Йемен, не са атакували нито един транспортен съд, пренасящ газ, само че нежеланието на Катар да продължи да минава директно през пролива Баб ел-Мандеб акцентира внезапното увеличение на рисковете след американско-британските удари против Йемен.

Полуостровното емирство в Персийския залив, третият по величина експортьор на полутечен природен газ в света, беше измежду дребното снабдители на газ, които не престават да употребяват Червено море за доставка на гориво в Европа. Катар е най-големият снабдител на полутечен природен газ за Европа след Съединени американски щати и изпращаше доставките през Суецкия канал, защото алтернативата е доста по-дълъг маршрут към южните крайбрежия на Африка. През предходната година катарският газ е съставлявал към 13% от потреблението на Западна Европа.

Повишените опасности могат да забавят доставките на гориво за топлоелектрическите централи за Европа, само че това надали ще докара до дефицит в близко бъдеще. Регионът е добре зареден. Европейските референтни цени на газа се търгуват покрай най-ниското си равнище от август, показва изданието.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР